Ako vybrať veľkosť bicykla pre dámy, pánov a deti?

Ako vybrať veľkosť bicykla pre dámy, pánov a deti?

Premýšľate nad kúpou nového bicykla? Neviete si rady s výberom veľkosti? Správny rozmer rámu a kolies, to sú kľúčové faktory pohodlnej a efektívnej jazdy. Nevhodne zvolený bicykel ovplyvňuje sedenie a môže byť príčinou bolestí kĺbov a svalov. Ukážeme si, ako vybrať bicykel podľa výšky postavy i typu bicykla. Ak ste rodičia, istotne vás zaujíma, ako vybrať detský bicykel. 

Pri výbere bicykla je potrebné vedieť, pre koho ho kupujete. Prvým ukazovateľom je výška postavy. Zohľadniť však treba celkový vzrast, teda výšku i hmotnosť človeka, ale aj anatomické jedinečnosti, napríklad netypicky dlhé ruky alebo nohy. Slúžia na to ukazovatele, o ktorých sa všetko dozviete. Dôležité je poznať cyklistické návyky a preferencie – aké jazdy si budúci majiteľ nového bicykla najčastejšie vyberá a po akom teréne jazdí. V neposlednom rade je dôležitý rozpočet

Výber bicykla podľa druhu

Bicykle radíme do kategórií detské, mestské, krosové, trekingové, cestné, gravelové a MTB. Do rovnakých kategórií radíme aj e-bajky. Kategória MTB je obsiahlejšia a patria do nej bicykle typu hardtail – s pevným rámom a celoodpružené.

Výber konkrétneho typu bicykla je výlučne na vás. Záleží na tom, či budete jazdiť po cestách na cestnom bicykli alebo preskúmavať okolité kopce, lesy a terénne zjazdy na MTB. Dôležité je vždy mať správnu veľkosť bicykla. 

Vedeli ste? 
Horské bicykle (MTB – mountain terain bike) sa podľa zdvihu vidlice a tlmiča ďalej delia na: 
  • 80 – 120 mm = XC (cross-country),
  • 120 – 130 mm = DC (down-country),
  • 120 – 150 mm = trail,
  • 140 – 160 mm = all mountain,
  • 150 – 180 mm = enduro, 
  • 180+ mm = DH bicykle.

Veľkosť bicykla určuje rám a kolesá

Rám je základný konštrukčný prvok bicykla. Pripevňujú sa k nemu všetky komponenty. Pri výbere bicykla je však dôležité zamerať sa okrem neho aj na veľkosť kolies. Sú to dva faktory, ktoré spoločne ovplyvňujú rozmer celého bajku.

Pred kúpou bicykla si zodpovedzte základnú otázku: Na čo ho budem využívať? Budete jazdiť výhradne po cestách a neprekáža vám športovejšie sedenie? V tom prípade sa poobzerajte po cestnom bicykli. Máte radi hory a ich drsné cesty ďaleko od mesta? Pre vás bude ako stvorený skôr horský bicykel.

Alebo patríte medzi tých, ktorí chcú všetko pekne skombinovať, ale nechcete doma „živiť“ dva rôzne bicykle? V tom prípade môže byť odpoveďou gravel, gravelový bicykel, tzv. štrkolet. Ak však nemáte radi športové sedenie alebo s ním nemôžete jazdiť, poobzerajte sa po krosových či trekových bicykloch s komfortnejším sedením. 

Hovorí sa „koľko ľudí, toľko chutí“. Každý človek má vlastné preferencie, jedinečnú postavu i spôsob jazdy, no pre každého existuje správny bicykel. Odlišné je delenie veľkostí pri cestných a horských bicykloch. 

Ako vybrať bicykel – gravel alebo cestný?

Tieto typy bicyklov majú podobnú geometriu, hoci slúžia na rozdielne jazdenie. Základným parametrom pri ich výbere je výška rámu. Meria sa od stredového zloženia po vrchol sedlovej rúrky a rozmer sa udáva v centimetroch alebo palcoch.

Základný postup, ako určiť správnu veľkosť cestného bicykla alebo bicykla typu gravel, je nasledujúci: postavte sa bosí s nohami asi 15 až 20 cm od seba. Pomocou metra zmerajte vzdialenosť od zeme po svoj rozkrok. Získaný údaj je potrebné vynásobiť koeficientom pre konkrétnu kategóriu bicykla. 

Príklad, ako vypočítať veľkosť cestného bicykla:

Zistenú hodnotu násobte koeficientom 0,67. Ak od zeme po rozkrok nameriate 80 cm, výpočet bude 80 × 0,67 = 53,6. V tomto prípade by vám mal ideálne vyhovovať bicykel s veľkosťou rámu 54.

Príklad ako zistiť veľkosť bicykla gravel:

Pri graveloch je vzorec podobný, avšak koeficient je 0,66, keďže gravel má mierne odlišnú geometriu. Ak od zeme po rozkrok nameriate 80 cm, výpočet bude 80 × 0,66 = 52,8. V tomto prípade je najvhodnejšia veľkosť bicykla 53.

Tip:
Pri meraní dbajte na presnosť. Aj najmenšia odchýlka môže zmeniť výslednú hodnotu a tým sa postarať o to, že si vyberiete zlý bicykel. Merať samého seba nie je najľahšie, poproste o pomoc niekoho z blízkych alebo sa dajte zmerať v cykloobchode. 

Nebojte sa skúmať bicykel podrobnejšie

Uvedený vzorec nie je jediná a najpodstatnejšia veličina. Moderné bicykle majú moderné rámy, každý výrobca má k ich konštrukcii jedinečný prístup, a preto je rozumné sledovať aj ďalšie hodnoty: 

  • Dĺžka hornej rámovej rúrky (top tube length)

Ovplyvňuje dosah jazdca na kormidlo, je dôležitá pre celkové pohodlie a aerodynamiku. Moderné bicykle môžu mať odlišnú geometriu, takže treba vziať do úvahy aj dĺžku efektívneho horného rámu (effective top tube length). Meria sa od spoja hornej rámovej rúrky/hlavovej rúrky priamou čiarou k sedlovej rúrke.

  • Reach a stack

Reach (dosah) a stack (výška) sú dôležité parametre súčasných rámov. Poskytujú presnejší obraz o pozícii jazdca na bicykli. Reach hovorí o horizontálnej vzdialenosti od stredu stredovej osky k vrcholu hlavovej rúrky, stack o vertikálnej vzdialenosti od stredu stredovej osky k vrcholu hlavovej rúrky.

Geometria rámu (uhol hlavovej rúrky, sedlovej rúrky, dĺžka zadnej stavby a vidlice) ovplyvňuje takmer všetky jazdné vlastnosti bicykla. Cestné bicykle zvyčajne majú agresívnejšiu geometriu kvôli lepšej aerodynamike a rýchlosti, zatiaľ čo gravel bicykle majú pohodlnejšiu a stabilnejšiu geometriu na jazdu v teréne. Rozhodne sa oplatí zapamätať si, že každý výrobca vyrába bicykle s vlastnou geometriou, a tak sa model od modelu líšia. Podrobné porovnanie a vyskúšanie vedie k presnejšej identifikácii správnej veľkosti bicykla.

Vedeli ste?
Reach, stack, effective top tube length a ďalšie pomenovania uhlov na bicykli slúžia na lepšie rozpoznanie geometrie bicykla. Ocenia ich nároční jazdci, ktorí si potrpia na drahšie bicykle, sledujú nové trendy a porovnávajú si bicykle tej istej cenovej kategórie rôznych výrobcov. Všetky tieto informácie a porovnania viacerých výrobcov dokážu byť veľmi nápomocné aj pre cyklistov, ktorých postava sa vymyká z väčšinového štandardu – majú v pomere k nohám výrazne dlhšie ruky alebo v pomere k rukám výrazne dlhšie nohy, a preto je pre nich ťažšie nájsť ideálny bicykel. 

Ako vybrať bicykel podľa výšky? 

Ako vybrať krosový a trekingový bicykel

Krosové bicykle sú určené na jazdu na rôznych povrchoch vrátane spevnených ciest a mierneho terénu. Kombinujú sa v nich vlastnosti horských a cestných bicyklov. Trekingové sú konštruované na dlhšie jazdy. Vo výbave mávajú nosiče, blatníky, stojany i svetlá. Sú vhodné na dlhé jazdy po ceste alebo v ľahšom teréne.

Výška rámu je aj tu základným parametrom a meria sa od stredu stredovej osky po vrchol sedlovej rúrky. Meranie vnútorného šva, rozkroku (inseam), je totožné s meraním pri cestných a gravel bicykloch. 

Koeficient určenia potrebnej veľkosti rámu pri krosových a trekingových bicykloch je zvyčajne 0,66, no dĺžka horného rámu (top tube length) pri tomto type bicyklov priamo ovplyvňuje dosah na kormidlo a má byť dostatočná na komfortnú jazdu bez prehnutého chrbta.

Krosové a trekingové bicykle často vidíme nie s tenkými 28“ kolesami, ale s mohutnejšími plášťami na kolesách s priemerom 27,5“. Prečo? Výrobcovia siahajú po masívnejších plášťoch s menším priemerom, lebo výsledkom je lepšie tlmenie nárazov bez zásadného negatívneho vplyvu na rýchlosť.

Samozrejme, kolesá s tenším dezénom a 28“ priemerom sú stále rýchlejšie, lepšie sa odvaľujú a pri šliapnutí do pedálov prejdete väčšiu vzdialenosť ako s 27,5“ kolesami, ale komfort v miernom teréne a manévrovateľnosť so samotným bicyklom sú lepšie s menšími kolesami a so širším plášťom.

Osvedčená rada:
Ak máte výšku na rozmedzí veľkostí, osobne ste si oba bicykle vyskúšali, no stále sa neviete rozhodnúť, ktorý bude lepší, siahnite po väčšom čísle. Natiahnutejšie sedenie je na dlhých vzdialenostiach komfortnejšie.

Ako vybrať detský bicykel

Pri detských bicykloch je výber o niečo jednoduchší. Tu je najlepšie riadiť sa základnou tabuľkou. Dieťa vám stopercentne nepovie, či mu bicykel sedí, či sa cíti komfortne, či je všetko okej. Naša veľkostná tabuľka vám rozhodovanie zjednoduší, no pridajte k nej krátku testovaciu jazdu a vnímajte odporúčania predajcu. Malých cyklistov nadchne skôr farba bicykla alebo jeho trendové doplnky. Trochu starší sa už budú pozerať aj po značkách, lebo internet im o nich určite už čo-to prezradil. Je na vás rodičoch, aby ste ustrážili, že veľkosť bicykla pre deti sa bude podieľať na ich radosti z jazdy, a teda i na túžbe veľa sa hýbať, pravidelne bicyklovať a s bicyklom zdravo rásť. 

Náš tip:
Poznáte značku WOOM? Rakúsky výrobca je známy snahou o dokonalosť. Charakteristická je precízna ergonómia i originálny dizajn jeho detských bicyklov. Pozrite si Youtube kanál Kubicasport a video o tom, čo všetko prináša pre deti a ich svet cyklistiky. 

Veľkosť bicykla pre deti 

Ako vybrať mestský bicykel

Vo väčšine prípadov sa mestské bicykle vyrábajú v dvoch veľkostiach kolies – 26“ a 28“ –, pričom veľkosti rámov ostávajú zachované.

Kolesá s priemerom 26“ sú určené pre nižších ľudí, prípadne pre cyklistov, ktorí potrebujú lepšiu manévrovateľnosť po meste. Kolesá s priemerom 28“ sú príjemnejšie pre vyšších ľudí. Väčší priemer má lepšiu zotrvačnosť, takže pri šliapnutí prejdete dlhšiu vzdialenosť. Tieto bicykle sú rýchlejšie. 

Ako vybrať horský bicykel 

Jazda na horských bicykloch (MTB) kladie špecifické nároky na ich geometriu. Od cestných, gravel i krosových sa výrazne líši – príčinou sú terénne podmienky, do ktorých sú tieto bicykle určené. Výber správnej veľkosti je v tomto prípade komplexný proces, ktorý vyžaduje kombináciu teoretických výpočtov, praktických skúseností a osobných preferencií.

Vedeli ste?
Horské bicykle sú najrozšírenejšou kategóriou bicyklov na svete. Výber toho správneho je zásadný pre pohodlie, ovládanie, bezpečnosť v teréne i výkon jazdca.

Horské bicykle sa vyrábajú v troch veľkostiach kolies – 26“, 27,5“ a 29“. Pred rokmi bol jediný a najrozšírenejší rozmer kolies 26“. Vtedy bolo jedno, či na bicykli jazdí dieťa alebo 198 cm vysoký muž. Trendy však napredujú a 26“ kolesá nájdeme už len na detských alebo tzv. prechodných bicykloch, ktoré používame, ak dieťa ešte nedorástlo na 27,5“ alebo 29“.

Výhody a nevýhody 27,5“ a 29“ kolies

Kolesá s priemerom 27,5“

Výhody:

  • Agilita (menšie kolesá zvyčajne ponúkajú väčšiu obratnosť a agilitu pri jazde v technicky náročných terénoch) 
  • Nižšia hmotnosť (ľahšie kolesá môžu prispieť k lepšiemu zrýchleniu a ovládateľnosti)
  • Robustnosť (nižším jazdcom môžu poskytovať pocit lepšieho ovládania) 

Nevýhody:

  • Menšia prejazdnosť prekážok (menšie kolesá horšie prekonávajú väčšie prekážky a nerovnosti)
  • Menšia stabilita pri vyšších rýchlostiach

Kolesá s priemerom 29“

Výhody:

  • Lepšia prejazdnosť terénom (väčšie kolesá lepšie zvládajú a prekonávajú prekážky, majú menší nájazdový uhol, a tak sa „nezapichnú“ v náročnom teréne)
  • Stabilita (pri vyšších rýchlostiach je bicykel s 29“ kolesami stabilnejší)
  • Lepšia trakcia (väčšie kolesá poskytujú lepšiu trakciu, resp. ťah v teréne a na mäkkých povrchoch, ako sú blato, sneh a pod.)

Nevýhody:

  • Väčšia hmotnosť (väčší priemer = viac materiálu na ráfiku a plášťoch, tzn. kolesá sú aj ťažšie, čo môže mať za následok horšie zrýchlenie oproti 27,5“)
  • Menej obratnosti (väčšie kolesá môžu byť menej obratné na technických úsekoch a v ostrých zákrutách)

Tip:
Pre vyšších ľudí je takmer vždy lepšie vybrať si bicykel s 29“ kolesami. Ak však meriate do 165 cm, stojí za zváženie vyskúšať si obe veľkosti – bicykel s 27,5“ aj s 29“ kolesami –, keďže pri tejto výške je rozdiel v kolesách markantný.

Pri krosových a trekingových bicykloch platí pravidlo výberu väčšieho bicykla, ak je jazdec svojou výškou na rozhraní veľkostí. Pri horských je to presne naopak, teda na rozhraní veľkostí siahnite po menšom. Prečo? Horský bajk musíte mať v zjazde maximálne pod kontrolou a pri menšej veľkosti sa s ním celkovo ľahšie manévruje. 

Pri moderných cestných bicykloch je dôležitá veličina top tube length – dĺžka hornej rámovej rúrky. Pri horských to znova platí dvojnásobne. Ak sa rozhodujete pre drahší bicykel, určite si preštudujte aj uhly tzv. predkopnutia vidlice, uhol sedlovej rúrky, výšku stack a v neposlednom rade aj efektívnu dĺžku rámu. Pre náročnejších jazdcov majú tieto čísla zásadný význam a aj najmenší uhol môže bajker pocítiť.

Horský bicykel podľa výšky postavy

Správnu veľkosť treba vždy odskúšať 

Teória je dôležitá stránka veci, no tou druhou podstatnou je reálne vyskúšanie bicykla priamo u predajcu. Každý človek má iný typ postavy, iný pomer dĺžky nôh a trupu. Tabuľky efektívne pomáhajú zorientovať sa, no osobný „kontakt s bicyklom“ povie oveľa viac. 

V ktorejkoľvek predajni Kubicasport si môžete po dohode s predajcom vybraný model otestovať, aby ste pri výbere nešliapli vedľa. 

Tip na záver: 
Ak sa vám niektorý bicykel páči natoľko, že žiaden iný už vášmu oku neulahodí, no so sedením nie ste stopercentne spokojní, nezúfajte. Malá zmena dĺžky predstavca alebo posunutie sedla v lyžinách dopredu či dozadu môžu doťuknúť pocit z jazdy do dokonalosti. Každý predajca vám s tým rád pomôže, lebo vie, že komfortné sedenie je kľúčové. 

 

 

Páčil sa vám tento článok? Tak sa prihláste na odber newslettra a zostaňte vo forme.


Chcem sa prihlásiť